Tuesday 19 November 2013

Budivelnyk Kiev Analizi

Cuma akşamı saat 20:00 de, EL de normal sezonun ikinci yarısının ilk maçına çıkıyoruz. Bu haftaki rakibimiz açılış maçında karşılaştığımız Ukrayna temsicisi Budivelnyk Kiev. İlk maçı hatırladığımızda ilk üç çeyrek harika bir şut performansıyla 9/16 üçlük sokarak 77 sayı bulup bizi de 71 sayıda tutarak son çeyreğe 6 sayı farkla önde girmişlerdi. Fakat son çeyrekte artan savunma sertliğimize yanıt veremeyerek 1/5 üçlük, 2/7 iki sayı atıp, buna bir de 5 top kaybı ekleyince , inanılmaz bir çeyrek yaşayıp 31/7 lik skorla darmadağın olmuşlardı. Bizden sonra gittikleri CSKA deplasmanında, rakibin hala tam olarak oturmayan düzeninden yararlanıp oldukça iyi bir maç çıkmaralarına rağmen 5 sayı farkla yenilmekten kurtulamadılar. İlk ve son galibiyetlerini aldıkları evlerindeki Partizan maçında da Lavrinovic-Summers ikilisinin toplamda ürettiği 37 sayısının da yardımıyla zor da olsa bir galibiyet çıkarabildiler. 19 Sayı fark yedikleri Fransa deplasmanın arkasında son çeyrekte direnemedikleri Barcelona'ya da yenilerek normal sezonun ilk yarısını ancak tek galibiyet ile kapatabildiler. Yerel liglerinde de , Pazartesi günü deplasmanda elde ettikleri 71-64 lük Kryvbas galibiyeti ile 6 maç sonunda 3 galibiyetle 7. sırada yer alıyorlar.
Screen Shot 2013-11-19 at 1.20.33 PMScreen Shot 2013-11-19 at 1.21.02 PM
İşlerin çok da yolunda gitmiyor olması nedeniyle geçen sene de kadrolarında olan 36 yaşındaki Litvanyalı Dainius Salenga'yı tekrar kadrolarına dahil ettiler.  Blake Ahearn, Janis Strelnieks, Artur Drozdov ve Ricky Minard ile birlikte 1-2 pozisyonlarını dolduruyorlar. Amerikalı Blake Ahearn takımın bir numaralı point guardı. Tecrübeli guard 20 denemeyle yayın gerisinden en çok deneme yapan %40 başarı oranı ile de bunları sokan iyi bir şutör. Ricky Minard daha çok drive üzerinden pozisyon arayan, yayın gerisinden çok şansını denemeyen, savunma ribaundunu alıp tek başına bitirmeyi seven, fiziğini oldukça iyi kullanan bir guard. Letonyalı Strelnieks ise diğer guardlara göre daha bir oyun kurucu, takımını yönetmek üzere bir basketbol oynuyor. Maç başına 3.4 asist ile takımın EL de asist lideri. Drozdov ise güçlü fiziği sayesinde ribaundlara daha çok yardım eden, savunma yönü ile öne çıkan bir oyuncu. 3-4 Numaralarda en öne çıkan benim en beğendiğim oyuncu Micah Downs. 10,4 sayı, 2,2 asist, 3,6 ribaund, 1,2 top çalma , 1 blok ortalamalarıyla oynuyor. %40 ile üç sayı, %57 ile de  iki sayılık atışlarda başarı tutturmuş durumda. Oyunun her tarafında var, atletizmi ve soğukkanlılığı sayesinde krize giren hücumlarda sorumluluk alabiliyor. Dajuan Summers da takımın önemli silahlarında biri. 2,4 top çalma ile savunmada gayet hareketli ellere sahip. Kötü bir yüzdeyle atmış olmasına rağmen yayın gerisinden şutu var. 12,4 sayı ve 4,8 ribaund ortalamalarıyla da gayet faydalı. Maç başına 11 top kullanımıyla Lavrinovic ile birlikte takımın en çok top kullanan oyuncusu. Darjus Lavrinovic ise takımın en önemli silahı. Takımın 5,4 ile ribaund, 16.4 ile sayı lideri. Ancak maç başına yaptığı 3 top kaybı ile bu konuda da  lider :) Center pozisyonunda bir parça Litvanyalı Anisimov dan katkı alsalarda yine de Lavrinovic'i tamamlayabilecek bir oyuncuları bulunmuyor.
Picture1Screen Shot 2013-11-19 at 4.17.27 PM
İstatistiklerde bir çok konuda takım olarak da bireysel olarak da onlardan üstünüz. Biz attığımız sayılarda 86,8 ile 2. sıradayken, onlar yedikleri sayıda 81,4 ile 20. sıradalar. Savunmaları daha çok top çalmaya odaklı olduğu için 8,6 ile bu alanda 2. durumdalar. Ancak hamle yapıp çalamadıkları toplar onların potasına daha kolay sayı olarak dönüyor. Ayrıca 15,4 top kaybı ile bu istatistikte de 3.sıradalar ki biz bu alanda EL'in en iyi takımıyız. Asist/top kaybı oranında biz en iyi 3. takımken onlar en kötü 3. takım durumundalar.
Ne savunmada, ne hücumda Lavrinovic haricinde biz problem yaratabileceklerini sanmıyorum. Ancak bugüne kadar 5 numara savunmasında sürekli sıkıntı yaşadığımız düşünülürse, çok yönlü hücum opsiyonlarına sahip Lavrinovic'i durdurmakta yine sıkıntı yaşamamız kuvvetle muhtemel. Özellikle erken faul problemini de girersek hem size hem boy anlamında da 4 numaralarımızın karşısında durma şansı çok olmayabilir. Onun dışında şut ritmi yakalamalarına izin vermeyip, tempoyu kendi lehimize ayarlayabilirsek , seyircimiz önünde rahat bir galibiyet alabileceğimizi düşünüyorum.

Bu maçın Barcelona&CSKA deplasmanları öncesinde galibiyetle kapatılması 1. sıradaki yerimizin korunması açısından oldukça önemli. Rakibimizin, ne olursa olsun hızlı ve tempolu oynayan, hareketli uzunlara sahip tehlikeli bir takım olduğunu Obradovic de tüm oyuncularımız da farkındadır. Galibiyet serimizin devam edeceği, dolu tribünler önünde keyifli bir maç olması dileğiyle.

No comments:

Post a Comment