Sunday 3 November 2013

Aliağa Petkim-Fenerbahçe Ülker .. Tek Çeyrek Yetti

ARTIK  http://basketbolkeyfi.com/ ADRESİNDEYİM...

Her hafta konu olacak belki ama EL maçlarından sonra çok kısa bir süre sonra BBL maçına çıkmak takımlarımızı zorlayacak. Üstelik bir de düşünün, Perşembe günü EL'in en büyük favorilerinden birini sahadan silmişsiniz ve daha bunun keyfini doğru dürüst yaşamadan, iki antreman bile yapmadan maça çıkıyorsunuz. Açıkçası ben fiziksel yorgunluğun çok önemli olduğunu düşünmüyorum, ancak mental açıdan bu maçlara hazır olmak çok da kolay değil. Obradovic'in bunun farkında ve yakın zamanda en azından bu tarz kolay görünen maçlar için bir çözüm bulacaktır. Buna yönelik ilk aksiyon olarak da geçen hafta maça konsantre olmakta en çok sıkıntı çeken oyuncu olan Kleiza yerine Vidmar'ı kadroya aldı.

Maça gelirsek, oldukça sınırlı bir kadrosu olan Aliağa,  ne kadar geçen hafta GS galibiyeti alarak herkesi şaşırtsa da FBU oyuncularının maçın çok da zor geçmeyeceği izlenimini veren bir hücum performansı ile başladı. Ne var ki buna FBU de uydu. Hücum etmekde aşırı zorlanda FBU ve ilk çeyrek boyunca 7 top kaybı yaparak facia bir istatistik tutturdu. Özellikle Kenan maça o kadar kötü başladı ki daha ikibuçuk dakika olmadan yerine Bo'ya bıraktı. İlk sayılarını 3 dakika dolduktan sonra 24 saniye hücum süresinin dolduğu anda mucize bir üçlük atan Melih ile buldu. İlk çeyrek boyunca basketbol kalitesi top kayıpları sayısının çok olması nedeniyle çok düşüktü. Hem top kayıpları hem de kötü şut tercihleri açısından neredeyse iki takım da birbiriyle yarıştı. İki gün önce CSKA maçındaki FBU den eser yoktu sahada ama yine de iki tane Melih bir de Bojan'ı üçlüğü ile çeyrek sonuna 15-15 ile girdi.

İkinci çeyrekte ise birden sihirli bir değnek değmiş gibi değişti takım. Zoric'in basketinin ardından yine daha önce çok defa gördüğümüz gibi alan savunmasına dönen FBU rakibi şaşırttı ve hücum süresi sonunda zorlama bir üçlüğe zorladı. Boyalı alandan hücum etmeye devam eden FBU neredeyse bütün hücumlarda sayı bulmaya başladı. Bu arada hem ilk çeyrekte İzzet ve Ömer'i, ki onları neredeyse hiç kullanmıyor Obradovic, ikinci çeyrekte de Metecan'ı oyuna alarak rotasyonu genişletmeye çalıştı. İzzet de Ömer de hem sakatlıkta çıkmış olmaları hem de oldukça az süre alıyor olmaları nedeniyle hücumda bir katkı sağlayamadılar. Metecan için ise daha olumlu düşünüyor coach. Onu bu senenin sonunda farklı bir konumda görebileceğimizi düşünüyorum. Savunmasını iyice sertleştirdi FBU ve bu sayede bu çeyrek boyunca sadece 5 sayıya izin verdi. Bunun yanında 26 sayı üreterek farkı 21 sayıya çıkardı ve maç boyunca bu fark sayesinde kendini hiç zorlamak zorunda kalmadı. Bojan içerden dışardan sayı üretmeye devam ederken Bjelica bir o potada bir bu potada ribaundları toplama devam etti. Ayrıca Vidmar'ın hem ikili oyunların devamında, hem de yaptığı hücum ribaundları sonrası ürettiği sayılarla doğru beslendiği zaman ne kadar faydalı olabileceğini gösterdi. Oyunda kaldığı 17 dakika boyunca 10-8 isabetle 17 sayı üretirken bunlara 5 ribaund bir  blok bir de top çalma ekleyerek takımın en faydalı oyuncusu oldu.

Üçüncü çeyreğe maça başladığı gibi başladı FBU. Ancak bu sefer karşısında maça başladığı gibi aşırı top kaybı ve kötü şut yüzdesi ile oynayan Aliağa değil, çok daha iyi hücum eden bir Aliağa buldu. O kadar kötü oynadı ki FBU, bu sezon hiç olmadığı kadar çok sayı yedi ve çeyrek skoru 29-19 olarak gerçekleşti. Bunun nedeni yine aynıydı aslında, konsantrasyonu kaybetmek. Girmeyen şutlar, basit top kayıpları, savunmada sürekli kaçırılan adamlar skorun ve oyunun bu hale gelmesine neden oldu.
Bu bölümde tek iyi şey Kenan'ın sürekli içeriyi zorlayarak yarattığı pozisyonlarla Vidmar'a yaptığı asistlerdi. Bu sezon hem savunmanın hem de hücumun bu kadar kötü olduğu başka bir çeyrek hatırlamıyorum.

Neyse ki ilk yarının sonundaki 21 sayılık fark sayesinde bu kötü performansa rağmen 11 sayılık bir avantajla girildi son çeyreğe. Bir de Obradovic'in aşırı fırçaları takımı biraz olsun kendine getirdi. Yine de üç top kaybıyla başladı takım bu perioda ancak hücumda yine şut sokamayan rakibi sayesinde daha fazla fark kapanmadı. Bjelica'nın hücumda çok hata yapması ve bir pozisyonda yaptığı centilmenlik dışı faul sonrasında 5 sayı bulan Aliağa maçın bitimine 4.30 dakika kala farkı 7 sayıya indirdi. Ancak bu sezon bir türlü başarılı olamadığı yayın gerisinde isabeti bulan Bo maçı tekrar 10 sayıya çıkardı. Eğer o şut girmeyip rakip yine sayı bulsaydı kriz iyice büyüyebilirdi. Maçın bitimine 3.30 kala alınan molaya FBU 10 sayılık avantajla girdi. Mola dönüşünde yine alan savunmasına dönen FBU rakibini top kaybına zorladı ve bir hücum sonra Bogdanovic'in bir basket ve bir asistiyle farkı 14 sayıya çıkarıp rakibin umutlarını iyice sıfırladı. Tabi yine o arada Bo'nun rakibin elinden sökerek aldığı topun fast break ile sonuçlandığının altını çizmemiz lazım.

Maçın sonunda takımın 18 top kaybının aslında çok sert bir savunma yapmayan bir takım karşısında bu kadar çok top kaybının tek nedeninin konsantrasyon eksikliği olduğunu söylemek çok da zor olmasa gerek. Bunun yanında ribaundlarda 35-19 luk ribaund üstünlüğünün yanında 25 asist yapılmış olması bu maçın olumlu yanları olarak söylenebilir.

Bu kadar olumsuz yoruma rağmen maçın 16 sayı ile bitmiş olması takımın ne kadar güçlü ve yüksek potansiyeli olduğunu gösteriyor.

Maçın istatistikleri ve coach Obradovic'in maç sonu düşünceleri ise şöyle :



 Zeljko Obradovic; “Anahtar oyuncularımız sorumluluk aldı”
Kas 02, 2013
Fenerbahçe Ülker Antrenörü Zeljko Obradovic, anahtar oyuncularının Aliağa Petkim maçını kazanmada önemli sorumluluk aldıklarını söyledi.
Deplasmanda Aliağa Petkim’i mağlup ederek yoluna kayıpsız devam eden Fenerbahçe Ülker’de antrenör Zeljko Obradovic, takım olarak en çok üzerinde durdukları konunun "motivasyon" olduğunu ve motivasyonlarını her maçta ve bütün rakiplere karşı en üst noktada tutmaya çalıştıklarını belirterek, “Rakibimizin geçen hafta Galatasaray Liv Hospital’a karşı nasıl oynadıklarını biliyoruz. Maç öncesi çok fazla antrenman şansı olmamasına rağmen Aliağa Petkim’e karşı yapabileceğimiz en iyi hazırlığı yapıp en iyi performansı göstermeye çalıştık. Doğru olan bir nokta var ki, anahtar oyuncularımız, bu maçta yine iyi bir performans gösterdiler ve maçı kazanmada önemli sorumluluklar aldı. Dürüst olmak gerekirse üçüncü çeyrek bir faciaydı bizim için yine de gerekli enerjiyi bularak maçı kazanacak sonuca getirebildik" dedi.  

No comments:

Post a Comment