Friday 17 January 2014

Unicaja Malaga Analizi

Top16 da 3.hafta maçları başlıyor. Bu hafta deplasmanda İspanyol Unicaja Malaga ile oynayacağız. Maç öncesinde rakibi analiz etmeye ve bizdeki bazı değişimlerin altını çizmeye çalıştım.
Malaga iki maç sonunda 1-1 galibiyet mağlubiyet ile grupta 5.sırada. Geçen hafta çok çekişmeli geçen maçın ardından İstanbulda A.Efes'i yenerek ilk galibiyetlerini aldılar. İlk maçta ise kendi sahalarında diğer bir İspanyol Laboral'e yenilmekten kurtulamamışlardı. Normalde çok sayı yiyen bir ekip olmamasına rağmen Laboral'den 93 sayı yediler. Eğer rakibiniz %62.5 ile tam 15 tane üçlük atarsa buna yapacak çok birşeyiniz kalmaz aslında. Çok sıradışı bir maç oynadılar Laboral'e karşı. İlk yarıda 33 sayı yediler ancak ikinci yarı tam 60 sayı yediler. Bu maçı çok fazla önemsememek lazım diye düşünüyorum. Oyuncu analizlerine girmeden önce kısa bir iki not söylemek iyi olabilir.
1) Eğer net bir savunma ribaundu alırlarsa çok hızlı fastbreak'e çıkıp çok kısa sürede basketi buluyorlar. Ancak sete yerleşmişlerse mutlaka top çok fazla dönüyor. En uygun şutu bulana kadar topu çeviriyorlar.  Eğer uygun bir poziyon bulamazlarsa top kısaların elinde kalıp onların yaratıcılığına kalıyorlar.
2) Etkili pota altı oyuncuları yok. Genelde uzunlar asist aldıklarında sayı buluyorlar. 3 adet 5 numaralarının toplam sayı üretimi 17.5 . (Bu bizim için iyi haber).
3) Özellikle kendi sahalarında 75 sayının üstüne çıktıklarında maçları kazanıyorlar. Kendi sahalarında 75 in üzerine çıkıp yenildikleri tek maç Laboral maçı.
4) Çok dengeli bir rotasyonları var. Genelde en az 10 oyuncuyu rotasyona sokuyorlar. Ne skor ne ribaund ne de asist olarak çok öne çıkan oyuncuları yok. Takım olarak tamamını paylaşıyorlar. Her maçta süre olan oyuncularının dağılımı değişiyor. Bir maç 25 dakika süre alan bir oyuncu bir sonraki maç 10 dakika alabiliyor. Yani rakibe göre oyuncu seçiyorlar.
Oyuncu analizlerine gelirsek:
Point guard pozisyonunda 2 oyuncuyu kullanıyorlar. Bunlardan Earl Calloway yaklaşık 21 dakika süre alıyor. 8.4 sayı, 3.5 asist, 2.3 ribaund ve 1.3 top kaybı ile oynuyor. Takımın en güvenilir oyuncularından biri. Çok sıkı bir savunmacı değil ancak hücumda çok alternatifli bir oyuncu. Bir kere oyun zekası yüksek, ne zaman ne yapması gerektiğini iyi biliyor. Çok keskin olmamakla birlikte iyi bir şutör. Jayson Granger biraz daha dengesiz bir oyuncu. Bir maç çok iyi bir maç vasat oynayabiliyor. Yaklaşık 19 dakika sahada kalıyor ama karar anlarında genelde Calloway daha çok sorumluluk alıyor. Yalnız şunu da söylemek lazım eğer gününde ise çok tehkileli bir oyuncu.
2-3 numaralarda 4 oyuncu ön plana çıkıyor. Bu pozisyonda en önemli oyuncuları Zoran Dragic. Sloven oyuncu önemli bir hücum silahı. Takımın en çok süre alan ve en çok sayı üreten ikinci oyuncusu. %41.7 ile üçlük, %50 ile iki sayılık atıyor. Birebirde oldukça etkili. Oyun sıkıştığı zaman sorumluluk alan oyunculardan biri. İyi savunulması ve boş bırakılmaması gerekiyor. Eğer savunmacısı ondan bir adım gerideyse bunu ya şut ile ya da yanında geçip potaya giderek cezalandırıyor. Ryan Toolson Karşıyaka'dan tanıdığımız bir oyuncu. O da bazen alel alev yanıyor ve imkansız şutları bile sokuyor. Bazen de oyun disiplininden çıkıp eline geleni potaya salladığı için takıma zarar verebiliyor. Orta seviye takımlarda rol alabilecek bir oyuncu. Aslında Malaga'nın sabırlı set oyunları saçma sapan çabuk şutları ile bozabiliyor. Yine de dikkat edilmesi gereken bir oyuncu. Carlos Suarez bu pozisyondaki herşeyi biraz biraz yapan en komple oyunculardan biri. Güçlü fiziği ve çabuk ayakları ile savunmada çok etkili. Büyük ihtimalle Bojan'ı savunma işini ona vereceklerdir. Sergi Vidal bu üçlünün biraz daha gerisinde kalıyor. Daha az süre alıyor.
4 numara pozisyonunda önemli bir oyuncuları var. Nik Caner-Medley takımın en önemli oyuncusu. 13.8 sayı 5.5 ribaunt ile bu iki kategoride takım lideri. Her işi yapan oyunculardan. Onu savunmakta sıkıntı yaşayabiliriz. Özellikle formsuz bir Kleiza'nın başına dert olacaktır. Kuzminskas ve Sabonis ortalama oyuncular. Kuzminskas Sabonis'e göre biraz daha etkili ve faydalı ama çok da problem yaratacak oyuncular değiller.
5 numara ise en zayıf noktaları. Ellerinde yakından tanıdığımız Stimac, eski Barcelona'lı Fran Vazquez ve Rafael Hettsheimer var. Vazquez çok iyi bir ribauntçu, uzun kolları ile ayrıcı önemli bir blok tehdidi. Stimac sırtı dönük oyunları zayıf bir rakip bulduğu zaman iyi oynayabiliyor, ama biraz fiziksel mücadeleye girdimi bitirme yüzdesi çok düşüyor. Hettsheimer de çok yetenekli olmasa da kalın fiziği sayesinde pota altında savunmada rakipleri zorluyor. Sonuç olarak hiçbiri tehdit değil.
Genel olarak bizim seviyemizde bir takım olduklarını söylemek doğru olmaz. Hem kadro olarak hem basketbol olarak onlardan üstünüz. Ancak birazdan paylaşacağım istatistikler bizim de sezon başına göre daha kötü durumda olduğumuzun ve kendi evinde iyi oynayan Malaga karşısında net bir favori olmadığımızın göstergesi olacaktır.
Kendi sahamızda aldığımız Barcelona mağlubiyeti sonrası bu maçın önemi oldukça arttı. Deplasman galibiyeti alma ihtimalimizin yüksek olduğu 3 takımdan biri Malaga. Üstelik bu maçtan da galibiyet alamazsak takımın toparlanması çok kolay olmayacaktır ki haftaya da kendi sahamızda Panathinaikos'u ağırlayacağız. Tüm bunların doğrultusunda yenebileceğimiz ve mutlaka yenmemiz gereken bir rakiple oynuyoruz.
Dakika dağılımını Emir ve Bojan'ın üzerinden biraz alır, maç boyunca diri kalmalarını sağlarsak, Bjelica ve Bo'nun son zamanlardaki yüksek performansı devam eder ve , Melih-Ömer-Kenan-Metecan dörtlüsünden aldığımız verimi arttırabilirsek ve son olarak Vidmar-Zoric ikilisinden 15 sayının üzerinde skor bulabilirsek maçı kazanabiliriz.
Screen Shot 2014-01-14 at 7.12.23 PM

Screen Shot 2014-01-14 at 7.14.07 PM


Screen Shot 2014-01-14 at 7.14.38 PM

No comments:

Post a Comment