Monday 9 December 2013

Galatasaray Liv Hospital Maçı Analizi

Zor maçlar serisi bu akşam deplasmanda karşılaşacağımız GS maçı ile devam ediyor. Cuma akşamı CSKA deplasmanından bu sezon ki en olgun basketbolunu oynayarak dönen takımımız için oldukça zorlu bir maç bizi bekliyor.
Tüm sezon boyunca oldukça fazla sakatlık problemi yaşamış olmasına rağmen yine de oldukça derin bir kadrosu rakibimizin. Yabancı sınırlaması olan BBL'de oldukça büyük önem taşıyan Türk oyuncu rotasyonunda 1 ve 2 numaraları pozisyonlarda oldukça fazla alternatifleri var. Ender senelerdir üst seviye organizasyonlarda görev alan, ancak istikrar sağlayamayan bir point guard. İkili oyunlarda yanındaki uzunları çok iyi besleyebilen, gerektiğinde kendi de bitirebilen, şutuna da güvenen bir oyuncu. Ancak dediğim gibi senelerdir istikrar sağlayamadı. Bir maç çok iyi bir maç çok kötü olabiliyor. Şutunu tutturamasa bile atmaya devam edebiliyor. Ergin Ataman onun o günkü performansına göre kullanıyor. Bazı maçlar 20 dakikanın üzerinde süre alırken bazı maçlarda 5 dakika sahada kalabiliyor. Engin sanırım hala tam iyileşmedi ve süre almayacaktır ancak oynarsa bizim maçları çok sever ve sahada olduğu sürece normal performansının üzerine çıkacaktır. Sinan Güler bence Ergin Ataman'ın gözünde olması gereken yere gelemedi henüz. Ben onun çok daha fazla süre alıp takımın önemli bir parçası olacağını düşünmüştüm ilk transfer olduğunda. Genelde oyuncularından yüksek performans alan Ergin Ataman'ın Sinan'dan tam olarak faydalanamadığını düşünüyorum. Oyunun iki tarafından çok iyi oynayan, sürpriz ribaundlar alıp, herkesin üzerinden turnike atabilen, atletik yetenekleri çok fazla bir oyuncu. Göksenin de takımın savunma tarafında önemli kozlarından gözükmekle beraber skor üretimine de katkı sağlayabiliyor. Mücadele gücü ve hırsı çok yüksek bir oyuncu. Boş kalırsa ceza şutlarını da sokacaktır. Cenk Akyol da istikrar sorunu yaşayan bir oyuncu. Eğer şutunu tutturursa önünde durmak zor olabilir, yine de şunu söylemek lazım hiçbir zaman hakkında düşünülen performansları sahaya yansıtamadı. Yine de Türk oyuncu opsiyonu için iyi bir seçenek. Son olarak Furkan Aldemir bazı şeyleri çok iyi yapıp bazi şeyleri hiç yapamayan bir uzun. İyi yaptığı şeyleri o kadar iyi yapıyor ki eksik yanlarını görmeye fırsatınız olmuyor. Hızlı ayakları sayesinde pick&roll arkasına çok hızlı potaya devrilip doğru zamanında pası alırsa çok yüksek yüzdeyle bitiriyor. İnanılmaz zamanlaması ve yer tutuş kabiliyeti sayesinde iki pota altında da tam bir ribaund uzmanı. Birinin onu box out ile mutlaka potadan uzaklaştırması gerekiyor. Bunların yanında ne orta mesafe şutu, ne sırtı dönük oyunu bir türlü geliştiremedi. Yine de takımımda görmek isteyeceğim Türk uzunlardan biri. GS için de şu an ellerindeki tek uzun Türk oyuncu. Onu faul problemine sokarsak kısa yabancı kullanma konusunda problemleri daha da artacaktır.
Yabancı oyuncularına baktığımızda önümüze ilk önce Arroyo geliyor. Takımın en önemli silahı. Hem kendi oyunu hem takımı oynatması açısından GS düzeninin bir numaralı opsiyonu. Takımı için ne gerekiyorsa onu yapıyor, o an kim atıyorsa onu pozisyona sokuyor, rakibin zayıf noktası neresi ise oraya yükleniyor, kendini oyun içinde iyi saklıyor ve gerektiği zaman devreye girip skor üretiyor. Zekasıyla yeteniğiyle gerçekten çok büyük bir oyuncu. Hiç mi olumsuz yanı yok derseniz eğer , savunma tarafında göstermelik oynadığını söyleyebilirim. Savunma yapıyor gibi gözükmekle beraber aslında savunmada hiçbir şey yapmıyor. Hücum tarafında da eğer savunmacısı tarafından çok sinirlendirilirse gereksiz şutlar zorlamalar yapabiliyor. Malik Hairston&Henry Domercant ikilisinden hangisini kadroya alacak EA bilmiyorum ama benim için ikisi de büyük tehdit durumunda değil. Domercant %22.7 ile üçlük %44.4 ile iki sayılık atıyor, ve eski zamanlarından çok uzakta. Hairston ise daha takıma tam adapte olamadı ve bana göre zaten kadro dışı kalacak. Uzun oyuncu rotasyonunda ise Macvan, Erceg ve Bonsu'yu görüyoruz. Türk uzun sıkıntısı ile üçünü de kadroya alacaktır. Macvan hırsı ve seyirci gazı ile gayet faydalı olabilen bir oyuncu, dış şutu olan, potaya yakın oynayabilen, fiziği sayesinde yer kaplayan bir 4 numara. BBL de7.7 ile takımın ribaund lideri (gerçi sadece 3 maç oynadı). Erceg fiziksel mücadeleyi sevmeyen 4 numara oynasa da 3 numara gibi oynamayı seven bir uzun. Bu sene tam anlamıyla formunu bir türlü bulamadı. Bonsu ise takımın savunma sertliğini sağlamasında ribaund üstünlüğü kurmasında en önemli silah. Geldiğinden beri sanki çok uzun zamandır takımdaymış gibi hemen faydalı olmayı başladı ki şu anda EL de ribaund krallığı sıralamasında lider durumda.
Set oyununda çok da fazla silahı yok GS'ın. Ancak sert savunmaları ve ribaund üstünlükleri ile hem ikinci şans sayılarından hem de fast break lerden sayı bulabiliyorlar. Set oyununda genelde ikili oyunlar üzerinden oynamayı düşünüyorlar , Ender ve Arroyo'nun organizasyonunda bu sayıları bulabiliyorlar. Topu hızlı döndürüp boş şutlar arıyorlar. Ancak Jamont Gordon sakatlandıktan sonra potaya gitme konusunda sıkıntıları var, bunu bir tek Sinan yapabiliyor onun da aldığı dakikalar ortada.  Sayı dağılımı takım içinde dengeli gözüküyor öne çıkan bir skorerleri yok. BBL istatistiklerine bakarsak:
  GS FB
Attığı Sayı 78,8 85
Yediği Sayı 74,1 74,6
Toplam Ribaund 31,3 32,3
Hücum Ribaundu 9,8 9,1
Savunma Ribaundu 21,5 23,1
Asist 16,6 20,5
Top Çalma 5,5 8
Top Kaybı 11 11,3
Blok 1,6 3,6
Birbirine çok yakın rakamlar görüyoruz. Bana göre maçın kilit bir kaç noktası var.
1) Ribaundlar: Özellikle savunma ribaundu alamayan takım maçı kaybetmeye yakın olan takım olacaktır. Hem ikinci şans sayılarını yeme problemi, hem de fast break atamama sorunu doğuracaktık.
2) Yerli uzun sıkıntısı: İki takımın da yerli uzunu az ya da yok. GS da bir tek Furkan, FB de ise arada sırada kullanılabilen Emir. Bu da kısa yabancı rotasyonunda sıkıntı yaratacaktır. Özellikle FB de Bo ile Bojan'ın aynı anda sahada olduğu dakikalar oldukça az olacaktır.
3) Obradovic'in kadro dışında bırakacağı yabancı oyuncu: Vidmar veya Zoric'ten birini kadroya almayacağını , bu ismin de Zoric olacağını düşünüyorum. Her halukarda İlkan ve Oğuz'un kadroda olmadığı zamanlarda bu konu büyük problem yaratıyor. İzzet'ten umduğunu bulamayan Obradovic Emir'i arada sırada hiç hoşlanmasa da 4 numara oynatmaktan başka çare bulamıyor. Belki Metecan bu pozisyonda dakika bulabilir. Yine de ne olursa olsun uzun oyuncu konusu özellikle FB tarafında maçın galibinin belirleyicisi olacaktır.
4) Savunma sertliği&Şut yüzdeleri: GS savunmasının özellikle kendi sahasında bize göre daha sert olduğunu söyleyebiliriz. Bu sert savunma karşısında şutörlerimizin performansı maçın gidişatını belirleyecektir. Genel şut yüzdemiz ile oynarsak onların direncini daha rahat kırabiliriz. Özellikle giren şutlarımızın ardından bizim savunmamızın da daha iştahlı olduğunun altını çizmek istiyorum.
Tüm bunların önünde belirleyici olacağını düşündüğüm konulardan biri de GS seyircisi. Son bir kaç senedir oldukça ateşli bir seyirci önünde oynuyorlar özellikle böyle büyük maçlarda. Bu maçta da bütün biletler tükenmiş, tribünlerin oldukça saldırgan olması kuvvetle muhtemel. Eğer onlara pozitif etkisi olan bu seyirci bizim düzen dışına çıkmamıza ve zorlama şutlar atmamıza neden olursa ibre onlara doğru kayabilir. Bizim de tüm oyun boyunca sakin kalıp, Bogdanovic'in sırtı dönük oyunlarını bol bol kullanıp, mümkün olduğu kadar potayı zorlayarak oynamamız gerektiğini düşünüyorum.

Herkese iyi seyirler

No comments:

Post a Comment